Kissan ruokintaan liittyviä yleisiä harhaluuloja

Kissa tarvitsee maitoa
Kissa ei tarvitse maitoa eikä siitä ole kissalle mitään hyötyä. Useimmat kissat ovat myös laktoosi-intolerantteja. Kaupoissa on myynnissä myös kissoille tarkoitettua maitoa, mutta en suosittele sitä käyttämään, koska mielestäni maidon tarjoaminen on ihan turhaa.

Kissa tarvitsee kalaa
Kissalle ei ole mitenkään välttämätöntä tarjota kalaa. Kalan sisältämä tiaminaasi-entsyymi tuhoaa kissan elimistössä tiamiinia (B1-vitamiini). Keittäminen tuhoaa tiaminaasin. Lisäksi runsas rasvaisen kalan syöttäminen saattaa aiheuttaa E-vitamiinin puutoksesta johtuvan keltarasvataudin ja kuoleman. Kalapäivä maksimissaan kerran viikossa. Merikalat voi antaa raakana, mutta järvikalat on kypsennettävä loisvaaran vuoksi.

Kissalle ei saa antaa kanan luita
Kissalle nimenomaan saa ja on suositeltavaakin tarjota luita. Hyviä ovat mm. kanan siivet ja kaulat. Luut on tarjottava aina raakana, kypsennettynä ne ovat vaarallisia!

Kana on kypsennettävä ennen tarjoamista salmonellavaaran vuoksi
Ei pidä paikkaansa. Kissan suolisto on lyhyt ja hapokas, eikä salmonella siihen pesiydy. Ihmisen on kuitenkin huolehdittava hygieniasta raakaa kanaa käsiteltäessä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti