torstai 3. huhtikuuta 2014

Kuivaruoka

Kävin pitkän keskustelun siitä, pärjääkö kissa pelkällä kuivaruualla. En väitä, etteikö se pärjäisi, mutta on iso riski ruokkia kuivaruualla, oli miten laadukasta tahansa tuoteselosteen mukaan. Jos itse ruokkisin kissojani teollisella ruualla, en syöttäisi kuivaruokaa ollenkaan, vaan valitsisin mahdollisimman laadukasta märkäruokaa.

Kuivaruoka ei kuulu kissojen luonnolliseen ruokavalioon jo pelkästään sen takia, että se on kuivaruokaa. Kuivaruuassa on kosteutta suurin piirtein n. 7%. Ja mitä kissa luonnossa söisikään? Hiiriä. Ja hiiressä on kosteutta 70%. Kissa on tottunut saamaan tarvitsemansa nestemäärän saaliseläimestään, joten sen janontunne on heikko ja raksukissa kuivuu kuivumistaan ja voi saada esimerkiksi virtsakiteitä, jotka ovat kissoilla hyvin yleisiä johtuen vääränlaisesta ruokavaliosta. Kissa tarvitsee nestettä ½dl / kg / pv.

Monesti kuulee sanottavan, että kuivaruokaa syötetään siksi, että kissan hampaat pysyvät kunnossa ja onhan erilaisia hampaille sopivia kuivaruokia kehitelty. Kuivaruoka ei todellisuudessa puhdista kissan hampaita, koska kissa halkaisee kuivaruuan nappulat hampaiden kärjellä ja näin ollen kuivaruoka on kissan hampaille yhtä "tehokasta" kuin ihmisille keksin syöminen.

Suosittelen lukemaan tämän artikkelin teollisten kissanruokien haitoista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti